HERNEMING / NIEUWE DATA 2025
6 HALVE dagen
Een online cursus van 6 ochtenden waarin zowel theorie als praktijk direct aan elkaar gelinkt worden door te werken met eigen ingebrachte casussen.
Seksualiteit is al lang geen taboe meer, er wordt makkelijker over gepraat dan ooit. Toch? Helaas geldt dat vaak niet voor de hulpverlening … Weten we eigenlijk wel hoe mensen met autisme en een normale begaafdheid seksualiteit beleven? Ga je daar best met hen over in gesprek, hebben ze daar behoefte aan? En hoe doe je dat dan? Wat met seksueel grensoverschrijdend gedrag? Wat maakt hen (extra) kwetsbaar? Hoe help je hen erachter te komen of de ander iets lekker vindt of liever heeft dat het stopt? Hoe geven ze dat best zelf aan, hoe maak je ze weerbaar?
In deze online cursus gespreid over 6 voormiddagen duiken we dieper in de belevingswereld van mensen met autisme en ontdekken we hoe ze intimiteit en seksualiteit ervaren. Daarnaast bespreken we wat gezond of grensoverschrijdend seksueel gedrag is, hoe je het kunt herkennen en hoe je erover in gesprek kunt gaan. Vervolgens passen we dat toe op je eigen casus(sen) en stellen we heel hands-on een gespreksplan op. Zo ga je aan het eind van de rit naar huis met een concreet plan van aanpak dat aangepast is aan jouw context.
Doelgroep: (Rand)normaal begaafde jongeren en volwassenen met autisme
Wat leer je?
– Hoe een gezonde seksuele ontwikkeling er uitziet
– Wat de seksuele beleving van mensen met autisme kan zijn
– Wat grensoverschrijdend gedrag is en wat hen extra kwetsbaar maakt
– Hoe je gezond seksueel van grensoverschrijdend seksueel gedrag kan onderscheiden
– Hoe je in gesprek gaat met mensen met autisme over seksueel (grensoverschrijdend) gedrag
– Hoe je ze weerbaar kan maken en hoe ze ‘nee’ kunnen zeggen
– Welke tools daarbij kunnen helpen
Wat mag je concreet verwachten?
- We beginnen met wat een gezonde seksuele ontwikkeling is. Hierbij doen we ook oefeningen om zelf wat comfortabeler te spreken over seks.
- We kijken vervolgens naar hoe mensen met autisme seksualiteit kunnen beleven. Prikkelverwerking komt hierbij ook aan bod.
- Vervolgens verdiepen we ons in wat seksueel grensoverschrijdend gedrag is.
- Tenslotte bekijken we samen welke tools je kunt ontwikkelen om te praten over seksueel (grensoverschrijdend) gedrag. En dat met aandacht voor de 6 criteria van het vlaggensysteem: toestemming, vrijwilligheid, gelijkwaardigheid, ontwikkeling, context en impact. We leren hoe je hen handvatten kan geven om hun eigen grenzen te bewaken en hoe ze grensoverschrijdend gedrag kunnen signaleren als het helaas toch gebeurt.