De zes fundamenten van onze AutismeCentraalMethodiek zijn:
Deze sleutelelementen geven het kader aan en al de rest is voortdurend maatwerk en houdt uitermate rekening met talenten, specifieke behoeften… én het verschuiven, veranderen hiervan in verschillende levensfases en/of contexten.
Autisme Centraal heeft bewust heeft gekozen voor een METHODIEK en NIET voor een methode. Wij geloven niet in 1 methode, 1 interventieprogramma of 1 therapie, daarvoor is autisme té divers.
De AutismeCentraalMethodiek biedt dus GEEN 'recepten', maar leert mensen zelf recepten te beoordelen en te ontwikkelen en vooral hoe ze 'recepten' kunnen aanpassen aan de unieke persoon met autisme in steeds wisselende contexten, levensfases, mentale gesteldheid, verstandelijke leeftijd. Wij zijn ervan overtuigd dat deze wijze van werken een grote meerwaarde heeft in vergelijking met interventies die volgens een vast stramien of protocol werken. Deze methodiek vereist heel wat denkwerk, flexibiliteit en creativiteit van de omgeving. In dit kader zijn onze visuele ControlePanelen (CP's) een grote en voortdurende steun en reminder.
De 52 knoppen/schuivers op het ControlePaneel die in verschillende posities kunnen geplaatst worden laten een quasi oneindig aantal combinaties toe. Weinig interventies bieden zoveel variaties en mogelijkheden aan. Deze CP's zijn dus NIET of NOOIT bedoeld om iemand met autisme te controleren! In tegendeel, onze CP's helpen en bieden de omgeving inspiratie, ook waar je het spontaan misschien niet onmiddellijk zou gaan zoeken.
De AutismeCentraalMethodiek richt zich vooral op de omgeving van mensen met autisme in zijn ruimste zin: professionals die (on)rechtstreeks werken met mensen met autisme, ouders, familieleden en andere personen uit het niet-professionele netwerk van mensen met autisme.
Hieraan willen we nog toevoegen dat ook mensen met autisme zelf uiteraard op verschillende manieren (lezen, opleidingen etc…) toegang kunnen hebben tot onze methodiek. Zij kunnen de basisprincipes bijvoorbeeld hanteren om hun ondersteuningsbehoeften in kaart te brengen en het handelen van hun begeleiders te bevragen, te helpen aanpassen, verbeteren….
De houvast die onze methodiek biedt zal de handelingsverlegenheid verminderen (van de professionals) en een gemeenschappelijk kader bieden voor de aanpak in de school, het revalidatiecentrum, thuis, bij het wonen, werken etc..
Onze methodiek, zijn fundamenten en controlepanelen, zorgen ervoor dat een' team' (in ruimste zin, zowel professioneel als niet-professioneel, gezin, familie, werk, wonen, recreatief…) in welke setting dan ook geleidelijk aan dezelfde 'taal' zal gaan spreken en dat is nu eens een echte 'win-win' waar dan ook en op alle vlakken.
Een groter competentiegevoel, een betere samenwerking en meer coherentie verhogen de 'rust' in een 'team' (in ruimste zin) en zijn essentiële voorwaarden voor een autismevriendelijke en autismedeskundige omgeving, een omgeving die basisrust biedt, en op die manier kansen creëert op meer en sterkere verbondenheid, wederzijdse empathie en groei- en leerkansen.Op weg naar een wereld waarin ook mensen met autisme een volwaardige plaats hebben!